14 Aralık 2018 Cuma

minimalizm - anlamlı bir yaşam

            İki minimalist olan Joshua FieldsMillburn ve Ryan Nicodemus’un yazdığı bu kitap ikilinin anlamlı bir yaşam için minimalist olma yolundaki tecrübelerini aktarıyor. İkili minimalist yaşam tecrübelerini theminimalist.com sitesini kurarak paylaşmaktadırlar. Kitapta anlamlı bir yaşam sürmek için tavsiyeler verilmiş. Kitap eksik parça yayınları tarafından Hülya Key’in çevirisi ile yayınlanmıştır. 129 sayfa ince bir kitap. Kitabın sonunda kitabın içinde listelemeniz istenilen şeyleri yazabileceğiniz bir bölüm de mevcut.
Anlamlı Bir Yaşam


            Kitap ikilinin minimalizmi neden seçtikleri ve nasıl uyguladıklarını anlatıyor. Mutluluk nedir sorusuna cevap ararken, kendilerini birden daha fazla para harcayan ve ömürlerini bu harcamaları karşılamak için daha fazla çalışmaya kaptırmış bulurlar. 

Kitabın birçok yerinde, yılda bir milyon dolar kazanırken işlerini nasıl bıraktıklarını anlatıyorlar. İkili çocukluktan beri beraberler ve ikisi de yaşamak istedikleri hayatın daha farklı olduğunu anlamaya başlarlar. Bunun üzerine bir arayışa girerek aslında satın aldıkları şeylerin onlara mutluluk getirmediğini fark ederler. Böylece minimalizmi araştırmaya ve yavaş yavaş hayatlarında uygulamaya başlarlar. Hayatta 5 önemli şeyin olduğunu savunan kitap bunları; sağlık, ilişkiler, tutkular, gelişim ve katkı olarak sıralamaktadır.
            Sağlık olmadan hiçbir şeyin değeri olmadığı konusundan başlıyorlar. Sağlıklı olmak için diyet ve egzersiz önerileri sunuyor. Düzenli uyku ve daha az kimyasal almanın gerekliliğini vurgulanıyor.
            İlişkiler bölümü yalnız bir yaşamın anlamsız olacağını bu yüzden hayatı paylaşabilecek birileri olması gerektiği tezini savunarak başlıyor. İlişkileri arkadaş, eş, sevgili, tanıdıklar olarak geniş bir çerçevede ele alıyor. Daha iyi ilişkiler için üç yol olduğunu bunların; 1. Yeni ilişkiler bulmak, 2. Var olan ilişkileri dönüştürmek ve 3. kendini değiştirmek. Bölüm genel olarak ilişki kurduğunuz kişileri ve ilişki düzeylerinizi gözden geçirmeniz gerektiğini söylüyor.
            Tutkular bölümü yapmak istediklerinize ve bunlara tutku ile bağlandığınızda elde edebileceğinizden bahsediyor. Zengin ya da kariyer sahibi olmak ile ilgilenmek yerine gerçekten ne istediğinizi bulmanızı istiyor. Bunun için geleceğinizi planlayıp harcamalarınızı nasıl azaltacağınıza dair öneriler sunuyor.
            Gelişim bölümü hayatınızı nasıl değiştirebileceğinizi anlatıyor. Burada alışkanlık kazanarak sürekli değişimin önemi vurgulanıyor.
            6. bölüm olan katkı, ancak diğer insanlara yardım ettiğiniz zaman anlamlı bir yaşama sahip olabileceğinizi söylüyor. Bu sadece para yardımı anlamına gelmemekte farklı yollarla da insanlara yardım edilebileceğinden bahsediliyor.
            Son bölüm olan birleştirme ile beş değeri nasıl birleştirmeniz gerektiği ve bu beş değere hizmet etmeyen eylemleri hayatınızdan çıkarmanız gerektiğini belirtiyorlar. Başarıyı mutluluk artı sürekli ilerleme olarak formüle ediyorlar.
            Kitap genel olarak tavsiyelerden ve kendi hayatlarında yaptıklarından örneklerle anlamlı bir yaşama giden yolun nasıl olması gerektiğini anlatıyor. Okuması kolay kısa bir kitap. Kitapta yazılanları uygulamak ise o kadar da kolay gözükmüyor. Özellikle daha az harcama daha az eşyaya sahip olmak ya da kariyer ve para yerine kendimize uygun tutkular edinmek gibi oldukça radikal değişimler gerektiriyor. Her ne kadar kitabın başlığı minimalizm olsa da kitapta pek fazla minimalizmden bahsedilmediğini belirtmem gerek. İyi okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder